Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες

 

Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες : Θεραπεία για Ορθοπεδικά προβλήματα. Ιδανική για αθλητές

 

Prgf

 

Tι είναι οι Αυτόλογοι Αυξητικοί Παράγοντες;

 

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες και η έκχυσή τους βοηθά σημαντικά τον οργανισμό στη θεραπεία χρόνιων ορθοπεδικών προβλημάτων, μυικών τραυματισμών και αθλητικών κακώσεων. Πρόκειται για μια σύγχρονη επιστημονική και ιατρική μέθοδο που εφαρμόζεται με τεράστια επιτυχία από Εξειδικευμένους Ιατρούς.

 
Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες από πλάσμα του ίδιου του ασθενή

 

Πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες (Plasma Rich in Growth Factors-PRGF) απομονώνεται από το αίμα του ίδιου του ασθενή, προκειμένου να βοηθήσει στην αναγέννηση του χόνδρου των οστών, καθώς και στην αναγέννηση ιστών που έχουν υποστεί βλάβη ή τραύμα όπως τένοντες  και μυς. 

 

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η θεραπεία ;

Η θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες εφαρμόζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα σε πλήθος ορθοπεδικών παθήσεων. Ενδεικτικά η μέθοδος εφαρμόζεται για θεραπεία σε:

 

  • Αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα του αντίχειρα, καθώς και όλων των αρθρώσεων του χεριού και του καρπού, διότι ανακουφίζει από τον πόνο της υμενίτιδας και της αρχόμενης βλάβης του χόνδρου στην οποία και ευοδώνει την επούλωση. Επίσης παρουσιάζει και αντιφλεγμονώδη δράση πέραν της επουλωτικής της ικανότητας.
  • Τενοντοπάθεια – Τενοντίτιδα
  • Έξω & έσω επικονδυλίτιδα του αγκώνα (tennis and golfers elbow)
  • Θλάση μυών (τετρακεφάλου, οπίσθιων μηριαίων, προσαγωγών κα)
  • Μερική ρήξη συνδέσμου (διάστρεμμα)
  • Ακόμα και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις (αρθροσκοπήσεις  χεριού, ώμου, γόνατος, ισχίου) μπορούμε με τη μέθοδο αυτή να διεγείρουμε την ανάπτυξη οστών και ιστών και να πετύχουμε ταυτόχρονα γρήγορη επούλωση.

 

Η μέθοδος έχει ευρεία χρήση, εκτός από την ορθοπεδική και στην οδοντιατρική, την πλαστική χειρουργική και τη δερματολογία.

 

Έγχυση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων Prgf: Πως γίνεται;

 

  • Γίνεται λήψη μικρής ποσότητας αίματος από τον ασθενή.
  • Το αίμα που έχει ληφθεί φυγοκεντρείται σε συγκεκριμένη ταχύτητα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα(8min). Mε την τεχνική αυτή εξάγεται πλάσμα πλούσιο σε πρωτείνες – αυξητικούς παράγοντες ( περίπου 20 είδη) οι οποίοι εφαρμόζονται στην πάσχουσα περιοχή (αρθρωση – τένοντας – μυική θλάση) και προκαλούν ταχεία ανάπλαση –αναγέννηση του αντίστοιχου ιστού.
  • Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει συνήθως 2-3 συνεδρίες ανά 15 ημέρες και η διάρκεια δράσης των prgf μπορεί να φθάσει μέχρι και 7 μήνες.
  • Η διαδικασία έγχυσης γίνεται στο ιατρείο, διαρκεί το πολύ μισή ώρα και υπό συνθήκες αποστείρωσης. Μπορεί να πραγματοποιηθούν εγχύσεις σε περισσότερες από μια περιοχές που πάσχουν στην ίδια συνεδρία.

 

Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες: Σε τι βοηθά η Θεραπεία ;

 

Η θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες είναι ουσιαστικά βιολογική μέθοδος αποκατάστασης της βλάβης που έχει υποστεί ο εκάστοτε τένοντας (τενοντοπάθεια) ή αρθρικός χόνδρος, (βλάβες αρθρικού χόνδρου -χόνδρινα ελλείμματα – αρχόμενη αρθρίτιδα), μέσω έγχυσης σε αυτόν της εκχυλισμένης στοιβάδας πλάσματος, πλούσιας σε επουλωτικούς παράγοντες.

Μέσω αυτής της διαδικασίας επιτυγχάνεται ταχύτερα και ανώδυνα  η επούλωση της τενοντοπάθειας, της πιθανής υμενίτιδας της άρθρωσης και φυσικά ανακούφιση από τον πόνο & επάνοδο σε φυσιολογική δραστηριότητα.

 

Έγχυση Prgf: Υπάρχουν Αντεδείξεις ;

 

Εξαιτίας του γεγονότος ότι χρησιμοποιούμε αίμα από τον ίδιο τον ασθενή, η μέθοδος ουσιαστικά δεν έχει αντενδείξεις. Σημαντικό είναι όμως όταν ο ασθενής θέλει να την ακολουθήσει να μην λαμβάνει αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτικά φάρμακα, καθώς οι παραπάνω ουσίες αδρανοποιούν τη δράση των αυξητικών παραγόντων.