Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα-Συμπτώματα-Αντιμετώπιση

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

 

σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα- νόσος υπολογιστή3

 

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια συνηθισμένη πάθηση, η οποία προκαλείται από την πίεση ή την παγίδευση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα, συχνότερα λόγω πάχυνσης του εγκαρσίου συνδέσμου του καρπού, όταν δηλαδή οι ιστοί που περιβάλλουν τους καμπτήρες του καρπού πρήζονται και πιέζουν το μέσο νεύρο.

 • Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα έχει συσχετισθεί με την μεγάλη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
 • Χαρακτηρίζεται από μουδιάσματα και πόνο στον καρπό και στο χέρι, ιδιαίτερα στον αντίχειρα και στο δείκτη.

 

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Συμπτώματα

 

Τα συμπτώματα του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα ξεκινούν σιγά σιγά και αναπτύσσονται βαθμιαία με το πέρασμα του χρόνου. Εμφανίζονται ημέρα και νύχτα και δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο τη ζωή του πάσχοντα.

 

Τα πιο συχνά συμπτώματα του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα περιλαμβάνουν:

 

• Ένα ακαθόριστο αίσθημα βάρους στον καρπό
• Μούδιασμα (αιμωδίες), μηρμύγκιασμα και πόνο στο χέρι.
• Αίσθημα τρυπήματος με βελόνες (παραισθησίες) στην περιοχή κατανομής του μέσου νεύρου στην παλαμιαία επιφάνεια του χεριού τους
• Αίσθημα καψίματος (καύσου) στην περιοχή κατανομής του μέσου νεύρου στην παλαμιαία επιφάνεια του χεριού τους
• Πόνο στο χέρι που επεκτείνεται στα δάκτυλα αλλά και πάνω από τον καρπό, καμιά φορά μέχρι και τον ώμο.

 

Συνήθως όσοι πάσχουν από Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα:

 

• Πονούν όταν χρησιμοποιούν για ώρες το πληκτρολόγιο καταπονώντας τον καρπό τους.
• Αισθάνονται βάρος ακόμη και όταν κρατάνε κάτι ελαφρύ, όπως ένα τηλέφωνο ή ένα βιβλίο
• Δυσκολεύονται κατά την οδήγηση
• Ξυπνούν το βράδυ και τινάζουν τα χέρια τους, καθώς το τίναγμα των χεριών βοηθά συχνά στη μείωση των ενοχλημάτων που αισθάνονται
• Πέφτουν αντικείμενα από το χέρι τους
• Αδυνατούν να πραγματοποιήσουν λεπτές κινήσεις, όπως για παράδειγμα το κούμπωμα των κουμπιών τους

 

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα και Εγκυμοσύνη

 

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κατακράτησης υγρών που παρατηρείται κατά την εγκυμοσύνη. Τα υγρά αυτά προκαλούν πρήξιμο στον καρπιαίο σωλήνα με αποτέλεσμα να πιέζεται το μέσο νεύρο. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα εκδηλωθούν σε περίοδο εγκυμοσύνης πρέπει να επισκεφτείτε Ειδικό Ορθοπεδικό.

 

Διάγνωση: Σύνδρομο Καρπιαίου κατά την εγκυμοσύνη

 

Στην περίπτωση που διαγνωστεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως:

 

• Χορηγείται- ανάλογα με την περίπτωση- κάποιο διουρητικό, προκειμένου να αποβληθούν τα υγρά που περιττεύουν από τους μαλακούς ιστούς
• Συστήνεται η χρήση ειδικού νάρθηκα που θα συγκρατεί τον καρπό και την παλάμη σας
• Τέλος η φυσικοθεραπεία χεριού ή κινησιοθεραπεία υπό καθοδήγηση έχει αποδειχθεί άκρως βοηθητική σε περιπτώσης εμφάνισης του συνδρόμου κατά την εγκυμοσύνη

 

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Διάγνωση

 

Κατά την ιατρική εξέταση ο ιατρός θα ζητήσει τα συμπτώματά σας και το ιστορικό σας προκειμένου να βγάλει σωστή και έγκυρη διάγνωση.

 

Η διάγνωση  του συνδρόμου γίνεται:

 

 1. Με κλινική εξέταση, εφαρμόζοντας ειδικές κλινικές δοκιμασίες, όπως δοκιμασίες αισθητικότητας στα δάκτυλα, πίεση του μέσου νεύρου, ώστε να διαπιστωθεί ότι προκαλεί μούδιασμα στα δάκτυλα κα. Δοκιμασίες που πρέπει να διενεργηθούν από  Εξειδικευμένο Ιατρό Χεριού.
 2. Με ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει την καταγραφή της αισθητικής και κιντικής ταχύτητας του μέσου νεύρου, με εφαρμογή ηλεκτροδίων στο δέρμα. Η παραπάνω εξέταση είναι αρκετά αξιόπιστη, ονομάζεται Ηλεκτρομυογράφημα και πραγματοποιείται σε πολλά εργαστήρια.

Υπάρχουν κι άλλες εξετάσεις, όπως ο υπέρηχος και μαγνητική τομογραφία του καρπιαίου σωλήνα, οι οποίες μπορούν να εκτελεστούν στην περίπτωση αδυναμίας  πραγματοποίησης του Ηλεκτρομυογραφήματος.

 

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αντιμετώπιση

 

Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να αντιμετωπιστεί:

 

 1. Συντηρητικά

 2. Χειρουργικά

 

1. Συντηρητική αντιμετώπιση συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα:

 

 • Όταν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι σε αρχόμενο στάδιο ο γιατρός συστήνει ξεκούραση, αποφυγή δραστηριοτήτων επιβαρυντικών για το χέρι, όπως για παράδειγμα παρατεταμένη πληκτρολόγηση και προχωρά σε χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
 • Συχνές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες οι ενέσεις κορτικοστεροειδών φαρμάκων προσφέρουν ανακούφιση.
 • Περίπου στο 50% των ασθενών οι ενέσεις αυτές ανακουφίζουν για 7 περίπου χρόνια. Έχει αποδειχθεί επίσης πως η φυσικοθεραπεία χεριού ή κινησιοθεραπεία υπό καθοδήγηση βοηθάει πολύ τους ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

 

2. Χειρουργική αντιμετώπιση συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα:

 

Όταν, παρά την συντηρητική αντιμετώπιση, τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από τρεις μήνες) και χειροτερεύουν, η αντιμετώπιση που ενδείκνυται είναι η χειρουργική επέμβαση για αποσυμπίεση του μεσαίου νεύρου. Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι είναι η ανοιχτή διατομή εγκαρσίου συνδέσμου και η ανοιχτή διατομή εγκαρσίου συνδέσμου με μικρή τομή (minimally invasive).

 

Η πιο εξελιγμένη μέθοδος λέγεται αρθροσκοπική απελευθέρωση καρπιαίου σωλήνα και έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις 2 προηγούμενες όπως:

 

 •  Ο ασθενής εξέρχεται άμεσα από το νοσοκομείο και χρησιμοποιεί το χέρι του αμέσως μετά την πρώτη μετεγχειρητική αλλαγή
 • Η επέμβαση δεν αφήνει καμία ουλή στην παλάμη και δεν δημιουργεί προβλήματα στο δέρμα
 • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες 10 ημέρες μετά την εγχείρηση, πολύ νωρίτερα δηλαδή σε σχέση με τις ανοικτές μεθόδους

Μάθετε περισσότερα για την νέα μέθοδο στην αντίστοιχη σελίδα του site μας.

 

Συνδυασμός με άλλες παθήσεις και προβλήματα

 

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συνδυάζεται αρκετά συχνά με παθήσεις  όπως σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός και άλλες ενδοκρινοπάθειες, αλλά και με καταστάσεις μη παθολογικές όπως η εκυμοσύνη. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί σε νεφροπαθείς ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοδιάλυση  καθώς και σε ασθενείς με παθήσεις όπως η υμενική χονδρομάτωση και λαχνοοζώδης υμενίτιδα. Επίσης πολύ συχνά εμφανίζεται σε μουσικούς, λόγω πολύωρης καταπόνησης του χεριού.

 

 Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα : Ενημερωτικό Βίντεο

 

Παρακολουθείστε τη Δρ. Τσιαμπά & ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα & τη χειρουργική αντιμετώπισή του.