Κότσι ποδιού- Θεραπεία με εγχείρηση

 

Κότσι ποδιού

 

Το κότσι ποδιού συναντάται συχνότερα σε μεσήλικες γυναίκες. Πρόκειται για παραμόρφωση της πρώτης μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, η οποία προοδευτικά οδηγεί σε  απόκλιση  του δακτύλου προς τα έξω και στροφή γύρω από τον άξονά του, ενώ η κεφαλή του  μεταταρσίου προβάλει προς τα έξω (κότσι).

Μόνιμη θεραπεία στο κότσι ποδιού αποτελεί η εγχείρηση για την αφαίρεσή του.

 

Συμπτώματα

 

  • Τα κυριότερα συμπτώματα στο κότσι ποδιού αφορούν πόνο και παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.
  • Η δημιουργία εξογκώματος στην πλάγια επιφάνεια του ποδιού το οποίο συνοδεύεται με ποικίλου βαθμού θυλακίτιδα, προκαλεί τριβή στα υποδήματα και ένα φαύλο κύκλο πόνου – τριβής – επιδείνωσης πόνου.
  • Σε μεγάλες παραμορφώσεις υπάρχει δυσκολία ανεύρεσης κατάλληλων υποδημάτων αλλά και διαταραχή στη βάδιση.

 

Διάγνωση – Εξετάσεις

 

Η διάγνωση τίθεται με κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο, ο οποίος προσφέρει και πληροφορίες για τη σταδιοποίηση της νόσου. Οι ακτινογραφίες  πρέπει να γίνονται σε όρθια θέση και υπό φόρτιση.

 

Κότσι ποδιού: Θεραπεία

 

Η αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου αρχικά είναι συντηρητική με χρήση ειδικών ναρθήκων και αλλαγή υποδημάτων. Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης στο κότσι ποδιού, και όταν η διαμετατάρσιος γωνία ξεπερνάει το φυσιολογικό όριο των 9 μοιρών, τότε πρέπει να γίνει χειρουργική διόρθωση της παραμόρφωσης.

 

Κότσι ποδιού : Θεραπεία με Εγχείρηση

 

Έχει περιγραφεί  μεγάλος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων διόρθωσης της παραμόρφωσης και συνήθως αφορούν διάφορους τύπους οστεοτομίας και επεμβάσεις μαλακών μορίων.

 

Η Εγχείρηση

 

Σε μέτριες παραμορφώσεις στην εγχείρηση για κότσι ποδιού προτιμάται η οστεοτομία τύπου Mitchell και σταθεροποίηση με απορροφήσιμες καρφίδες.

Όποια τεχνική κι αν εφαρμοστεί σημαντικό είναι να υπάρχει εμπειρία από τον ορθοπεδικό χειρουργό.

 

Αναισθησία

 

Η αναισθησία που θα εφαρμοστεί  στην εγχείρηση για το κότσι ποδιού μπορεί να είναι τοπική ή περιοχική του κάτω άκρου ή και επισκληρίδιος. Συνήθως προτιμάται η τοπική αναισθησία.

 

Διάρκεια εγχείρησης

 

Η διάρκεια  της εγχείρησης για κότσι ποδιού διαρκεί από 40 λεπτά μέχρι μια ώρα περίπου.

 

Παραμονή στην κλινική

 

Μετά την εγχείρηση για κότσι στο πόδι ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική την ίδια ή την επόμενη μέρα.

 

Αποτέλεσμα

 

Το αποτέλεσμα μετά από μια εγχείρηση για κότσι ποδιού είναι συνήθως ριζικό εκτός από πολύ βαριές περιπτώσεις.

 

Συνδυασμός με άλλες επεμβάσεις

 

Οι διορθωτικές επεμβάσεις  για το κότσι ή βλαισό μέγα δάκτυλο, μπορούν να συνδυαστούν και με διορθωτικές οστεοτομίες για την πτώση κεφαλών των μεταταρσίων, καθώς και με εκτομές νευρωμάτων Morton’s.

 

Κότσι ποδιού: Μετά την εγχείρηση

 

  • O ασθενής μετά την εγχείρηση για κότσι ποδιού μπορεί να περπατήσει άμεσα, φορώντας ειδικά υποδήματα για 20 ημέρες. Κατόπιν μπορεί να χρησιμοποιεί τα δικά του υποδήματα. Σε διορθώσεις βαρύτερων παραμορφώσεων ίσως χρειαστεί η εφαρμογή των ειδικών υποδημάτων για 40 ημέρες.
  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι συνήθως μικρής έντασης και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.
  • Το τραύμα χρειάζεται αλλαγές 1 φορά την εβδομάδα μέχρι την αφαίρεση των ραμμάτων μεταξύ 15 και 20 μετεγχειρητικής ημέρας.

 

Έχουν επιτυχία οι διορθωτικές οστεοτομίες για τα κότσια (βλαισους μεγάλους δακτύλους) ;

 

Εάν εφαρμόζονται από ορθοπεδικούς χειρουργούς με εμπειρία σε οποιαδήποτε μέθοδο κι αν εφαρμοστεί, ναι.

 

Κότσι ποδιού: Πρόληψη 

Οι ασθενείς με βλαισό μέγα δάκτυλο (κότσι ποδιού) πρέπει να αποφεύγουν την εφαρμογή πολύ στενών παπουτσιών, καθώς και παπουτσιών με ψηλά τακούνια.